Kukapa Pekingiin matkaava ei kävisi Forbidden Cityssä, Tiananmen Squarella ja Temple of Heaven Parkissa. Kielletty kaupunki oli aivan uskomattoman kokoinen. Ming- ja Qing-dynastioiden keisarit asuivat aikoinaan palatsialueella, jossa on 800 rakennusta ja hieman vajaa tuhat huonetta. Kielletty kaupunki sai nimensä dynastioiden aikana, jolloin ylimystöön kuulumattomia ei päästetty alueelle. Nyt palatsimuseo on turistien suosiossa ja turistimassat alueella olivatkin aivat uskomattomat. Alueen suuresta koosta huolimatta ihmiset velloivat alueella yhtenä massana. Huh!
Trans-Siperian junamatkamme alkoi Punaiselta torilta ja päätty Tiananmen aukiolle. Aukio on maailman suurin kaupungin keskustassa sijaitseva aukio. Sanotaan, että sinne mahtuisi jopa miljoona ihmistä kerralla. Parhaiten aukio tunnetaan vuoden 1989 opiskelijamielenosoituksesta Kiinan kommunistihallintoa vastaan sekä sitä seuranneesta verilöylystä.
Temple of Heaven Park oli mukava puistoalue ja siellä saattoi ihailla Ming arkkitehtuurin taidonnäytteitä. Paikalliset treenasivat puiston laidalla tanssia, lauloivat ja urheilivat erilaisilla härveleillä - kulttuuripläjäysten jälkeen nämä olivat mukavaa vaihtelua ja katsottavaa!
Pekingiin matkaaville suosittelemme metrolla matkustamista. Kaupungissa on tällä hetkellä ymmärtääksemme 9 metrolinjaa, mutta pian niitä on 13. Metrolla pääsee kätevästi lähes kaikkialle ja hintakin on vain noin 10 senttiä. Toki metrossa riittää kanssamatkustajia, mutta Pekingissähän ihmisiä riittää kaikkialla.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6ImHWu1ivu8qDp6kwLDVfX4YRk5MbcgOjRB7ikjQ2r9ca9P2D_nvvist0cxKNsYW36vxzzOMuvhmkkPsKhSbfg0Uik7ji15JWkExvWEojo8uyzfNAhZ5xbNbVj6xhr70OZPjRQGGmRBk/s320/Hutong.jpg)
Samalla linjalla jatkoimme myös Kiinanmuurilla. Kiinanmuuri tunnetaan turistimassoista, mutta me kiipeilimme ja vaeltelimme Kiinanmuurin suljetulla alueella. Poliisihelikopteri pörräsi hetken ympärillämme, mutta eivät he puuttuneet seikkailuumme. Suljettuja alueita toki pitäisi kunnioittaa ja Kiinanmuuria suojella, mutta näkymä ja rauha ilman muita turisteja olivat kyllä tämän väärti!
Yhden päivän vietimme Pekingin paljon mainostetussa eläintarhassa. Kyllähän siellä näki jättipandoja ja paljon muitakin eläimiä, mutta muuten kokemuksen olisi voinut jättää väliin. Useat eläimistä olivat häkeissään tai lasikopeissaan pelkän vesikupin kanssa ilman mitään virikkeitä, vain turistimassat ikkunan takana. Kaikkialla oli kieltoja, eläimiä ei saa ruokkia – kiinalaisten suurin hupi oli kuitenkin heittää eläimille isojakin suklaapatukoita kääreineen.
Toki nähtävyyksien lisäksi täytyi käydä tsekkaamassa myös ostosmahdollisuudet. Turistien suosimissa ostospaikoissa oli normaalimeininki - tuotteissa ei tietenkään hintoja esillä, kysymällä hinnat huipussa ja tinkaamisen varaa vaikka kuinka. Hinnat jäivät kuitenkin mielestä tinkimisenkin jälkeen liian korkeaksi. Ja olin oikeassa! Löysimme paikallisten ostospaikan, jossa samat tuotteet maksoivat murto-osan ja hinnat olivat kaikille samat. Aiai, farkkuja olisi saanut eurolla, mutta pidin pintani. Vielä toistaiseksi. (Toki ostin paidan ja shortsit, mutta ne tulivat tarpeeseen, poisheitettyjen tilalle :)
PS. Blogimme on ollut kovin hiljainen viimeisen kuukauden ajan johtuen Kiinan sensuurista, emme ole päässeet käsiksi blogiimme. Sensuuri Kiinassa on mielenkiintoinen asia – esimerkiksi kirjakauppojen hyllyt notkuvat matkaoppaita (myös Suomen) mutta sieltä on turha kuvitella löytävänsä vaikkapa LonelyPlanetin Kiinan opasta. Sekin löytyy kiellettyjen listalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti