29.12.2011

San Pedro de Atacama & Atacama, maailman kuivin autiomaa

23 tuntia bussissa meni yllättävän leppoisasti. Maisemat Andien päällä olivat välillä melkoisen mahtavat ja bussi oli paljon hienompi kuin osasimme odottaa. Tuolimme olivat semicama eli saimme ne puoliksi makuuasentoon. Bussin vessa oli siisti ja toimiva ja leffojakin pyöri koko ajan - tosin espanjaksi tekstitettynä ja dubattuna.

Saavuttuamme San Pedro de Atacamaan (2440m) oli ensireaktioni Mitä ihmettä? Kaikkialla pölisi hiekka, kylä oli pieni ja täynnä matalia kivitaloja ja ilma oli paahtavan kuuma. Tuli mieleen ottaa ensimmäinen bussi takaisin ihmisten ilmoille, mutta onneksi emme näin tehneet. Muutaman päivän aikana kylä osottautui oikein viihtyisäksi ja kotoisaksi paikaksi, missä asui mukavia ihmisiä ja josta sai kaiken tarvittavan. Santiagosta emme onnistuneet löytämään rinkan paikkausaineita rikkinäiseen rinkkaani, mutta San Pedro de Atacamasta löysimme niitä. Lisäksi löysimme ompelijan paikkaamaan rikkinäisen rinkan lukkopussini. Kaikkea sitä keskeltä autiomaata onnistuukin löytämään!

San Pedro de Atacamasta teimme retkiä luonnonihmeiden pariin läheiseen Atacaman autiomaahan. Ensimmäinen retkemme suuntautui Lagunas Altiplanicasiin. Kävimme ihailemassa  Miscanti ja Minigue laguuneita, Socaire-kylästä avautuvaa näkymää suolatasangolle (allekirjoittaneen suomennos Satlflat), Salar de Atacamaa sekä Chaxasin laguunia, joka sijaitsee flamengojen suojelualueella. Chaxasin laguunilla näimme paljon flamingoja. Chilestä löytyy kolme eri flamingotyyppiä (Andien, Chilen ja James flamingot) ja onnistuimme näkemään nämä kaikki kolme retkiemme aikana. Näkymä suolatasangolla oli uskomaton. Silmänkantamattomiin vaaleaa tasankoa laguunin ympärillä, johon flamingon laskeutuivat syömään ja oleilemaan. Aurinkolasit tuntuivat tässä paikassa aivan liian vaaleilta suojaamaan silmiä vaalealta suolatasangolta ja erittäin kirkkaalta auringolta.

Retken lopuksi vierailimme Valle de Jeresissä ja Tocanao-kylässä, joka oli samantyylinen kuin San Pedro de Atacamakin - pieniä taloja ja hiekkaa kaikkialla. Toconaossa kävimme tietenkin tsekkaamassa paikallisen kirkon, jossa aikamme kuluksi leikimme syntien tunnustamista katolilaiseen tapaan - onneksi pappi puuttui kopista! Tämän retken aikana näimme mahtavia maisemia mutta opimme lisäksi tunnistamaan flamengoja sekä saimme tietoa autiomaan ja suolatasankojen kasvillisuudesta ja eläimistöstä. Mielenkiintoinen päivä kaiken kaikkiaan.

Seuraavana aamuna kellomme soi 02.30 ja suuntasimme El Tation kuumille lähteille ja geotermiselle alueelle (4300 m). Oppaamme kehoitti meitä nukkumaan autossa, sillä ajomatka kestäisi pari tuntia. Auto kuitenkin pomppi huonokuntoisella tiellä miten sattuu, joten nukkumisesta ei tullut yhtikäs mitään. Saavuimme El Tation kuumille lähteille ja geotermiselle alueelle auringon sarastaessa ja näkymät olivat mahtavat - punertava taivas, suihkuavaa vettä kuumista lähteistä ja kuuma höyry kiemurteli ulos maan uumenista!

Rohkeimmat menivät pulikoimaan kuumaan lähteeseen, mutta koska meillä ei ollut pyyhkeitä mukana ja lämpötila oli lähempänä nollaa, päätimme jättää uimisen tällä kertaa väliin.

Kuumien lähteiden ja geotermisen alueen lisäksi vierailimme Machucan kylässä. Kylä jatkoi samaa autiomaakylien linjaa kuten San Pedro de Ataca ja Toconao. Tässä kylässä talojen katolta löytyi ristit, joiden tarkoitus oli karkoittaa paholaiset asukkaiden kimpusta. Näimme reittimme varrella uskomattoman isoja ja korkeita kaktuksia. Olimme ajomatkamme aikana nähneet teiden vierellä myös laamoja ja vicunaseja, Machucan kylässä halukkaat saivat ostaa lounaaksi laamavartaita. (Toim. huom. voi laamaparkoja :( ).

Jotta päivät eivät menisi toimettomana, suuntasimme kuumien lähteiden jälkeen muutaman tunnin chillailun jälkeen ihailemaan autiomaata karuimmillaan. Moni saattaa miettiä, että mitä ihmeellistä on ihastella hiekkaa silmän kantamattomiin tai kivikasoja, mutta kyllä ne vaan paikanpäältä fiilisteltynä ovat aikamoisen mahtavia. Iltapäivän ja illan aikana vierailimme mm. Valle de la Lunassa eli kuulaaksossa ja Valle de la Muertessa. Kiipeilimme suolaluolissa, joista löytyi suolatimantteja (jälleen toimittajan suomennos).

Kävelimme Great Dunesin päälle, josta tuuli oli viedä heikoimmat mukanaan. Autiomaassa oli kyseisenä iltana uskomattoman kova tuuli, meillä oli vaikeuksia pysyä paikoillamme ja saimme hiekkapöllyä sellaisella vauhdilla päälle, että ihoon sattui. Retkellä ihailimme myös Amfiteatteriksi kutsuttua isoa kivimuodostelmaa sekä pitkän päivän rasittamana naureskelimme kolmen kivin yhdistelmälle, jota paikalliset kutsuvat nimellä Tres Marias, Kolme Mariaa. Ei saisi nauraa paikallisille nähtävyyksille ja asioille, jotka ovat ihmisille merkittäviä, mutta ilmeisesti tässä vaiheessa olimme nähneet liikaa hiekkaa ja kiviä väsymyksen tilaamme verrattuna. Illan kruunasi aurinlaskun ihaileminen Kuulaaksossa. Uskomattoman kaunista!

Autiomaassa törmäsimme myös mielenkiintoiseen optiseen harhaan. Autotie näytti menävän ylöspäin eli mäki oli edessämme. Kuskin pysäyttäessä auton moottorin auto kuitenkin jatkoi itsekseen matkaan eteenpäin. Olimme alamäessä!

San Pedro de Atacamassa ja varsinkin autiomaan hiekkamyrskyn jälkeen olimme jatkuvasti yltä päältä hiekassa. Ilmeisesti tämäkään määrä hiekkaa ei ollut meille tarpeeksi siilä vuokrasimme seuraavana päivänä maastopyöräyt ja lähdimme ajelulle autiomaan kuumuuteen. Kävimme tutkimassa muinaista Inkalinnaketta muutaman kilometrin päässä kaupungista. Linnake sijaitsi kukkulan rinteillä ja kukkulan päältä oli hyvät näkyvät kylään ja ympäröivään autiomaahan.

Illan kulutimme jouluostosten parissa kylän turistikojuissa. Mitäkähän se pukki mahtaakaan tuoda! Ostosten lomassa törmäsimme suomalaiseen pariskuntaan. Olemme nyt reissanneet kuusi kuukautta ja he olivat vasta kolmannet suomalaiset matkallamme. Juttua meillä tämän parin kanssa olisi riittänyt tuntitolkulla toistemme matkakertomuksia kuunnellen. Harmi, että aika loppui hieman kesken mutta emmeköhän tapaa täällä blogissa, tervetuloa :)

San Pedro de Atacamassa tallustelimme pitkin kylän katuja pikkukylän menoa ihmetellen, kävimme jälleen kerran tietenkin tsekkaamassa kylän kirkon, istuskelimme keskusautiolla ihmisiä tuijotellen ja nautimme hyvästä ruoasta. Kylä osoittautui paljon ensivaikutelmaansa paremmaksi. Viihdyimme kylässä todella hyvin ja autiomaaretket olivat mielettömiä kokemuksia. Lisäksi tapasimme keskellä ei mitään tämän suomalaisen pariskunnan lisäksi paljon muitakin mukavia ihmisiä. Aika aikansa kutakin, päätimme sanoa San Pedro de Atacamalle heiheit jouluaattona ja suuntasimme Argentiinan Saltaan.

Seuraavasta blogistamme selviää vierailiko joulupukki bussissa ja mitä kaikkea jouluumme kuului... Stay tuned!

27.12.2011

Santiago - uusi mantere, istumista kulkuneuvoissa ja Chilen historiaa

Meninkin sitten viime blogissamme kehumaan Air New Zealandia. Aucklandista lensimme Buenos Airesin kautta Santiagoon Aerolineas Argentinasin siivin. Kyseinen lento pääsee ykkössijalle sarjassamme Pa$@immat lennot. Saavuttuamme koneeseen huomasimme istuinpaikkani olevan siivoamatta. Istuintaskusta löytyi edellisen roskia ja käytettyjä nenäliinoja vaikka muille jakaa. Edessä oli kuitenkin noin 13 tunnin lento, joten pyysin, jos joku voisi siivota edellisen sotkut pois istuinpaikaltani. Lentoemäntä sanoi, että siivoojat ovat jo poistuneet koneesta ja hän ei siivoa. Ookkkeiii....

Kysyin, että onko tosiaan niin, että asiakkaan on itse siivottava lentokoneesta edellisten asiakkaiden sotkut. Näin on, koska lentoemäntä ei siivoa. Ja päälle huutoa. Pyysin lentoemäntää rauhoittumaan, koska emme olleet vielä päässeet edes ilmaan ja edessä oli pitkä lento ja muistutin myös hänen olevan asiakaspalvelutehtävissä, joihin kyseinen käyttäytyminen ei sovi. Siivousasia ei kuitenkaan edennyt minnekään, joten ei  muuta kuin roskat lattialle ja sieltä kyseinen lentoemäntä sitten ne kovin kiukkuisena poimi.

Lennon aikana saimme hieman parempaa palvelua muilta lentoemänniltä, mutta mielenkiintoisen alun lisäksi myös itse lentokone oli melkoinen romu. Tuolit olivat osin hajoamispisteessä ja leffojen seuraaminen oli haastavaa kuvan heittelehtiessa miten sattuu. Kaiken kruunasi se, että matkustettuamme noin vuorokauden (2  lentoa ja odottelua Buenos Airesin kentällä) huomasimme Santiagon kentällä molempien rinkkojen lukko/suojapussien olevan rikki. Lisäksi allekirjoittaneen rinkkaan oli tullut reikiä. Teimme asiasta korvaushakemuksen kyseiselle lentoyhtiölle. Kuten osasimme odottaakin, vastausta ei ole tullut. Jälleen kerrran täytyy todeta, onneksi on suomalainen matkavakuutus!

Tämä blogi taitaa mennä ihan valittamiseksi, mutta pakko jatkaa vielä hetki. Olimme buukanneet itsellemme etukäteen hostellien Santiagosta, koska lentomme oli perillä vasta puolen yön aikaan. Hostellille saavuttuamme huomasimme huoneemme oleva erittäin meluisan sisäpihan ja keittiön vieressä. Päätimme kuitenkin jäädä hostelliin kyseiseksi yöksi, koska olimme nukkuneet vain pari tuntia viimeisen reilun 40 tunnin aikana. Huoneeseen mentyämme huomasin lakanoiden olevan likaiset. Ihan sama vaikka uni painoi ja kello oli noin 01 yöllä - minulle riitti. Ei muuta kuin respaan taistelemaan rahamme taikaisin. Emme meinanneet millään saada omiamme takaisin, mutta onneksi allekirjoittaneelta ei lopu sanat kesken. Lopulta saimme rahamme takaisin ja lähdimme etsimään uutta hostellia. Ja se kannatti! Löysimme lähistöltä aivan ihan hostellin, joka sijaitsi noin 100 vuotta vanhassa talossa. Kyseinen hostelli oli erittäin hyvällä maulla sisustettu, työntekijät olivat oikein ystävällisiä, hostellissa ei metelöity ja se oli siisteistä siistin.

Mutta asiaan eli Santiagoon ja Chileen. Pari viime kuukautta olimme puhuneet ja kuulleet pääasiassa vain englantia. Englannilla emme Chilessa tehneet juuri mitään - oli aika ottaa käyttöön ne vähät rippeet, joita espanjan kielestä muistimme!

Santiagossa käytimme taas paljon jalkojamme kaupungin kaduilla tallusteluun. Kuuntelimme katusoittajia, ihailimme vanhoja rakennuksia, kiertelimme paikallisessa kauppahallissa, istuskelimme penkeillä ihmisiä ihmetellen ja tutusimme paikallisten kauppojen tarjontaan.  Kävimme katsastamassa myös paikallisen kirkon, Catedral Metropolitanan. Kyseisestä katedraalista sain idean joulun viettomme liittyen. Siitä lisää seuraavassa blogissamme...

Menimme ihailemaan Andeja ja koko kaupungin kattavaa näkymää San Cristobal kukkulan huipulle kaapelihissillä. Kävimme Luonnontieteen museossa, jossa tutustimme Chilen siirtomaa-ajan ja tasavaltalaisen ajan historiaan. Museosta saimme tietoa Chilen sodista, teollisuudesta, siirtomaa-ajasta, konflikteista eurooppalaisten ja alkuperäiskansojen välillä, rautateistä ja siellä oli esillä taidetta, varsinkin maalauksia. Museossa ei valitettavasti ollut esillä mitään vuoden 1973 jälkeistä eli Pinochetiin liittyvää.

Kaiken edellä mainitun lisäksi käytimme yhden päivän Santiagossa nukkumiseen. Aamulla herättyämme kävimme aamupalalla - takaisin nukkumaan. Heräsin ja kampasin hiukseni - takaisin nukkumaan. Kävimme pitsalla sekä herkuttelimme karkeilla leffan ja hyvän kirjan parissa - takaisin nukkumaan. Katsoin leffan ja sitten olikin taas yöunien vuoro :)

Santiagosta ostimme bussiliput San Pedro de Atacamaan. Atacama tunnetaan maailman kuivimpana autiomaana. Meidän ei tarvitsisi istua kuin 23 tuntia bussissa ja olisimme perillä!

24.12.2011

Luukku 24

HAUSKAA JOULUA!
Kalkkuna joulupöytään Churchill Islandin perinnefarmilta, Phillip Islandilta, Australiasta.

23.12.2011

Luukku 23

Hevonen Annapurnan vuoristossa, Nepalissa.

22.12.2011

Luukku 22

Laama Pekingin eläinpuistossa, Kiinassa.

21.12.2011

Luukku 21

Vesipuhveli Annapurnan vuoristossa, Nepalissa.

20.12.2011

Luukku 20

Panda Pekingin eläintarhassa, Kiinassa.

19.12.2011

Luukku 19

Kenguru Billabong Sanctuaryssa, Australiassa

18.12.2011

Luukku 18

Papukaija Roturuassa, Uudessa-Seelannissa.

17.12.2011

Luukku 17

Haukka Billabong Sanctuaryssa, Australiassa.

16.12.2011

Uusi-Seelanti - maoreita, vehreää laidunmaata lampaineen ja lehmineen sekä kuumia lähteitä

Australiasta lensimme Uuden-Seelannin Aucklandiin. Reppureissumme ei ole oikeastaan millään lailla suunniteltu, mutta olimme ajatelleet, ettemme tällä reissulla matkusta Uuteen-Seelantiin. No, toisin kävi. Australiasta lähtevät Etelä-Amerikan lennot tekevät välilaskun Aucklandissa, joten päätimme, että miksikäs ei, tsekataan samalla, miltä Uusi-Seelanti vaikuttaa...

Tiesimme Uuden-Seelannin maahantulon ja karanteenin olevan vähintään yhtä tarkkaa kuin Australiaan matkustaessa. Maahan ei saa viedä esimerkiksi mitään ruokaa, käytettyjä retkeilyvarusteita jne. Australiaan mennessä emme ilmoittaneet käytettyjä vaelluskenkiämme maahantuloviranomaisille, koska ne olivat myös silloin pesun jäljiltä. Tiesimme, että Uudessa-Seelannissa kaikki matkatavarat läpivalaistaan matkustajan läsnäollessa, joten tällä kertaa ilmoitimme kiltisti puhtaat kenkämme, jotta säästyimme sakoilta. Ei olisi ollut kivaa seistä allekirjoitettu lappu kädessä, jossa vakuttaa, ettei käytettyjä kenkiä ole kun ne kuitenkin näkyivät läpivalaisussa. Kuten tiesimmekin, karanteeniviranomaiset olivat oikein tyytyväisiä pestyihin kenkiimme ja saimme samoin tein jatkaa matkaa.

Kuuden kuukauden helteen ja paahteen jälkeen olin toivonut edes yhtä hieman viileämpää päivää. Nyt sain mitä tilasinkin - Aucklandissa satoi vettä ja lämpöä oli noin 20 astetta. Hui, palelee!

Uudessa-Seelannissa tutustimme Aucklandin kaupunkiin (kuvassa), kiersimme kuumeisesti kauppoja etsien toisillemme joululahjoja (tuloksetta), kiipesimme Mt. Edenin uinuvalle tulivuorelle ja kävimme Aucklandin museossa. Mt. Edenin tulivuori on 196 metriä korkea ja sen kraatteri on 50 metriä syvä. Vuoren huipulta oli hyvät näkymät Aucklandin yli.

Aucklandin museo oli erittäin mielenkiintoinen, (liiankin) monen kokoelman kokonaisuus. Tutustimme maorikulttuuriin, Tyynenvaltameren alueen eri heimokulttuureihin, Uuden-Seelannin ja maorien luonnonhistoriaan, tulivuorien historiaan ja toimintaan, valtameren eläimistöön ja kasvistoon, Uuden-Seelannin sotahistoriaan jne jne. Lisäksi tutustuimme Mt. Everestin ensimmäisen valloittajan, uusi-seelantilaisen Sir Edmund Hillaryn kiipeilyvarusteisiin ja lukuisiin kunnianosoituksiin ja -merkkeihin, joita hän on saanut.

Museo oli valtava mutta mielenkiintoinen kokonaisuus, vietimme siellä pari tuntia ja aikaa olisi saanut kulumaan paljon enemmänkin. Maorien ja Tyynenvaltameren alueen kulttuurien tutustumisen lisäksi museon parasta antia oli päästä kokeilemaan, mitä tuntuisi, jos Aucklandissa purkautuisi tulivuori. Museossa oli talo, jossa pääsi elävästä kokemaan "kotonaan" uutisten katsomista tulivuoren purkauksesta, talon tärinää ja sitä, miltä kaupunki näyttäisi purkauksen jälkeen.

Uuden-Seelannin kohokohta oli päiväretki Maorien kulttuurikeskukseen Te Puiaan ja Pohutun kuumalle lähteelle Roturuan kaupungissa. Maorikulttuurikeskuksessa pääsimme seuraamaan maorien perinteistä tanssi-, sota- ja lauluesitystä, tutustuimme heidän perinteiseen kylään ikivanhoine rakennuksineen, ihailimme heidän tekemää taidetta sekä pääsimme seuraamaan heitä puunveiston ja perinteisen ompelun parissa. Lisäksi nautimme kulttuurikeskuksessa perinteisen maorilounaan, hangin. Kulttuurikeskuksen alueella ihailimme Pohutun kuumaa lähdettä täydessä toiminnaan sekä näimme kiehuvia mutalähteitä. (Kuvassa allekirjoittanut harjoittelee maorien perinteistä vihollisen peloittelukeinoa, kielen näyttämistä, maorin kanssa.)
Retkeemme kuului lisäksi vierailu Rainbow Springsin luonnonpuistoon, jossa näimme paljon Uudelle-Seelannille tyypillisiä lintuja ja kaloja. Uudessa-Seelannissahan ei alun alken ollut nisäkkäitä, muut kuin linnut ja kalat ovat eurooppalaisten tuomia. Luonnonpuiston kohokohta oli meille Uuden-Seelannin kansallislinnun, Kiwin, näkeminen. Valitettavasti kyseinen lintu on niin arka, ettei valokuvia saanut ottaa.


Retken päätteeksi vierailimme Waitamon kalkkikiviluolissa. Itse luolat eivät olleet meidän pääsyy tälle vierailulle vaan luolassa asustavat kiiltomadot. Kiiltomadot hohtavat sinisenä pimessä ja näissä kalkkikiviluolissa niitä on tuhansia. Meillä oli Australian Kenneth Riverissä mahdollisuus mennä ihailemaan näitä kiiltomatoja, mutta koska ensimmäinen retkeily-yömme oli niin kylmä ja sateinen, ei allekirjoittanut kyennyt tuntien metsäretkellä illan pimeydessä. Onneksi saimme uuden tilaisuuden nähdä nämä harvinaiset madot, joita löytää vain Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Valitettavasti Kiwi-linnun tavoin kiiltomadot ovat ujoja kameran suhteen eli valossa he lakkaavat hehkumasta - ei kuvia tästäkään luonnonihmeestä.

Ajomatkan aikana pysähdyimme mm. Matamatan kylään, joka tunnetaan myös nimellä Hobbiton. Kylässä on kuvattu Hobitti-elokuva, joka on vasta tulossa teattereihin. Kuskimme kierrätti meitä myös ympäri Roturuaa näyttäen kaikki tunnetuimmat paikat ja muistomerkit.

Koko päivän kestävä automatkan aikana näimme upeita maisemia. Vehreitä laitumia lampaineen ja lehmineen, vihreää luontoa ja tulivuoren nostattamia mäkiä siellä täällä. Tosin maisemat eivät noin kahdeksan ajotunnin aikana juurikaan muuttuneet. Kuten kuskimme aina sanoi "matka jatkuu, mutta maisemat pysyvät samoina".

Roturuan ja Waitamon retkemme oli valmispakettituristiretki, koska emme viitsineet lyhyen visiittimme vuoksi vuokrata autoa. Emme ole olleet tällaisillä retkillä reissullamme ja toivottavasti emme mene pian uudestaan. Retki oli sinänsä ihan ok, vain me ja yksi australialainen tyttö muttamutta... Valmiit aikataulut, suunnitelmallisuus ja turistimeininki ei vaan ole edelleenkään meidän juttu!

Kuten olen aiemminkin maininnut, reissatessakin nälkä kasvaa syödessä. Uusi-Seelanti kaikkine saarineen vaikuttaa todellakin tarkemman tutustumisen arvoiselta. Mutta nyt on aika jatkaa matkaa Etelä-Amerikkaan ja Chileen!

PS. Lentomatka Cairnsista Aucklandiin Air New Zealandin siivin oli tämän reissumme ehdottomasti listaykkönen sarjassa Parhaat lentomatkat. Erittäin tilava kone, superystävällinen henkilökunta, tilavat istuintilat, ruoka oli oikeasti maittavaa, leffat uunituoreita ja lentokone kaikin puolin ehjän ja toimivan oloinen (läheskään aina ei ole näin). Enemmän lisää tällaisiä lentoja, kiitos!

Luukku 16

Virtahepo Pekingin eläintarhassa, Kiinassa.

15.12.2011

Luukku 15

Papukaija Kenneth River, Australia.

14.12.2011

Luukku 14

Kolme koiraa lepäämässä tiellä, Goa, Intia.

13.12.2011

Luukku 13

Koi-kaloja Panda Research Basessa, Chengdussa, Kiinassa.

12.12.2011

Luukku 12

Australian valkoinen Ibis-lintu Sydneyssa, Australiassa.

11.12.2011

Luukku 11

Kilpikonna Billabong Sanctuaryssa, Australiassa.

10.12.2011

38 päivää autossa - takana 6925 kilometriä

Ajoimme Melbournesta The Great Ocean Roadin kautta Cairnsiin, reitin pituus on noin 3300 kilometriä. Suunnitellun mukainen ajomatka on nyt takana, mutta mittarissa on kilometrejä 3300 sijaan 6925. Aikamoinen matka - saman verran kuin olisimme ajaneet Suomen 6 kertaa ylhäältä alas!

Allekirjoittanut ajoi näistä kilometreistä varmasti ainakin 6000. Vaikka ajankin rallikuskimaisesti ja liikoja murehtimatta (liikennesäännöistä tai muista pikkujutuista :) oli minun järkevämpi istua ratin kuin karttakirjan takana. Kaikenlaista sattui ja tapahtui ajomatkan aikana - paljon menetettyjä hermoja, hauskoja hetkiä, läheltä piti tapauksia, torvensoittoa ja muita eleitä, ajotapojen opetusta kanssa-autoilijoille, kolari sekä pitkän ajopäivän aiheuttamaan hermotonta ajoa. Hauskaa oli ja autokin on edelleen kovista yrityksistä huolimatta toimintakunnossa! 

Nyt kun olen opetellut ajamaan moottoripyörää Intian vasemmanpuoleisessa liikenteessä ja ajanut automaattivaihteisella camperilla vasemman puoleisessa liikenteessä tuhansia kilometrejä Australiassa, tuskin tulee moottoriajoneuvoa tai tilannetta vastaan, josta tämä nainen ei selviäisi!

Alunperin meidän piti palauttaa "kotimme" Suomen Itsenäisyyspäivänä mutta jatkoimme retkeämme muutamia päiviä ilmaiseksi. Aiemmassa blogissa mainitsin, miten asiat eivät menneet putkeen autovuokraamon kanssa. He eivät pitäneet omaa osuuttaan sopimuksesta - saimme mm. likaisen auton, jota he eivät pyynnöistämme huolimatta saaneet siivottua puhtaaksi. Emmekä nipottaneet turhasta. Autossa oli hiekkaa sängyissä, astiat olivat likaisia, pöytä oli ruokatahrojen peitossa, petivaatteet olivat kuvottavan likaiset ja likaa oli ylipäätään kaikkialla. Autosta puuttui tiettyjä asioita, joita siinä piti olla. Tankki oli täyden sijaan lähes tyhjä. Ja pisteenä i:in päälle oli asiakaspalvelu autoa hakiessamme ala-arvoisen huonoa.

Siivosimme itse auton katosta lattiaan. Mutta koska autovuokraamo veloittaa likaisen auton palauttavilta asiakkailta siivousmaksun, pyysin tätä summaa heiltä korvaamaan siivoustyömme. Saimme hyvitykseksi useamman päivän autovuokran takaisin, ilmaisia lisäpäiviä ja luvan ostaa mm. piknikpöydän, jonka he maksoivat meille. Lisäksi saimme autovuokraamon Australian pomolta useita viestejä anteeksi pyyntöineen, joten emmeköhän ole nyt sujut.

Autoa palauttaessa kuulimme, että meidän valituksemme oli ollut autofirmalle viimeinen niitti - Melbournen ulkoistettu yksikkö irtisanottiin samoin tein ja jo kahden viikon päästä autovuokrafirmalla oli oma toimisto ilman ulkoistuksia pystyssä Melbournessa.
 
Ensimmäinen päivä ei siis mennyt putkeen autoa hakiessamme. Tämän kokemuksen ja ensimmäisen viileähkön yön jälkeen olin valmis luovuttamaan matkailuautoilun suhteen, mutta tietysti emme niin tehneet ja hyvä näin. Reissu oli kaiken kaikkiaan uskomattoman upea ja kumman kotoisa tuo meidän kahden makuuhuoneen ja keittiön tilaihme oli loppujen lopuksi!

Ps. Viereisissä kuvissa kilpikonnaliikennemerkki pyytää ajamaan hitaasti. Liikennemerkkiä seurasi kilpikonnatöyssyt. Luovaa ja mukavaa vaihtelua! :)

Cairns – täydellinen lopetus kuuden viikon Australian turneelle!


Australian viimeinen kohteemme oli Cairns. Cairnsin ehdoton kohokohta oli sukeltaminen The Great Barrier Reefillä. (Nyt äiti voisi lakata lukemasta, ettei mene yöunet :). Asiaan. Pakkohan The Great Barrier Reef oli nähdä kunnolla eli veden alta. Ostimme sinne veneretken, jolla tällaiset sukelluskortittomatkin (vink vink joulupukille) ihmiset voivat päästä sukeltamaan. Ensimmäinen kompastukivi allekirjoittaneella tuli siitä, että sukelluslääkäri ja sitä kautta sukellusopettajat kielsivät minulta sukeltamisen – ei lupaa mennä veden alle heidän veneestään.

Tietenkään en tätä päätöstä suostunut hyväksymään, veden alle oli päästävä hinnalla millä hyvänsä. Onneksi laivalta löytyi sukellusopettaja, joka vakuuttelujen ja allekirjoitetun lausunnon jälkeen suostui viemään minut pinnan alle. Ei muuta kun vermeet päälle ja sukeltamaan. Allekirjoittanut onnistui hetken aikaa sukellettuamme saamaan nenän, suun ja keukot täyteen vettä. Olin kyseisessä tilanteessa yksin ja panikoin pahemman kerran, joten vastoin kaikkia ohjeita, järkeä ja lopulta myös vastoin sukellusopen vastusteluita, vedin itseni nopeasti suoraan pinnalle. Huh!

Opettaja käski minut samoin tein takaisin pinnan alle. En meinannut paniikissani suostua tähän, mutta syy oli riittän suuri vaikka olinkin juuri kokenut kauhun hetkiä. Toinen meistä oli ilman sukellusopettajan valvovaa silmää veden alla yhtä kokemattomana kuin minä itsekin. Happilaite taas suuhun ja sukellusopen raahaamana takaisin pinnan alle. Nyt kaikki meni kuitenkin jo hyvin, ei uusia turhan hätäisiä paniikkikohtauksia, vain maisemista ja sukelluksen mahtavasta tunteesta nauttimista!

Päivällä menimme sukeltamaan jo toistamiseen. Tajusin, että jos joskus vielä haluan sukeltaa, on se tehtävä samoin tein uudestaan tai muuten voi jäädä traumat päälle. Pari ensimmäistä minuuttia meinasi iskiä paniikki veden alla, mutta rauhallisesti hengitettyäni ja keskittymällä ajattelemaan järjellä, sain työnnettyä paniikin pois. Sukellukset olivat kyllä jokaisen ahdistavankin hetken väärtejä. Oli kuin olisimme sukeltaneet uskomattoman upeassa, värikkäässä ja niin kauniissa kalojen täyttämässä akvaariossa. En ole kyllä koskaan nähnyt mitään vastaavaa!

Sukelluksen lisäksi kävimme ihailemassa riuttaa snorklaamalla. Vietimme vedessä tunteja ihaillen tätä uskomatonta luonnon ihmettä. Itse riutan lisäksi sukeltaminen oli reissun toinen kohokohdista. Toiveena ja tavoitteena on, että saisimme seuraavalla mantereellamme eli Etelä-Amerikassa suoritettua sukelluskortit, mutta se selvinnee teille myöhemmistä blogeista.

Riutan lisäksi nautimme Cairnsin auringosta niin leirintäalueen uima-altaalla kuin kaupungin laguunillakin. Viimeiset kaksi yötä asuimme hostellissa. Oli kyllä niin outoa asua sisätiloissa vietettyämme lähes 6 viikkoa autossa ja ulkoilmassa. Auringosta nauttimisen lisäksi tutustuimme tietysti myös itse Cairnsin kaupunkiin ja shoppasimme varastojamme täyteen tulevia koettelemuksia varten. Lisäksi kävimme tutustumassa läheiseen Kurandan sademetsäkylään. Tiesimme kyseisen paikan olevan turistirysä ja tekemällä tehty, mutta joskus itseään voi hauskuuttaa myös vierailemalla tällaisissa paikoissa. Olisihan tästä kylästä, jota mainostetaan aboriginaalien luonnonpuistokylänä, saanut ostettuna vaikka japanilaista teetä tai intialaisia vaatteita. Jepjep. Mutta sademetsä, Australian vanhin sellainen, oli kyllä jälleen kerran kaunis ja näkemisen arvoinen.

Huomenna lennämme Uuteen-Seelantiin ja Aucklandiin!

Luukku 10

Musta papukaija Billabong Sanctuaryssa, Australiassa.

9.12.2011

Luukku 9

Punapanda Kiinan Chengdu kaupungin vieressä olevasta Panda Research Base paikasta.

7.12.2011

Luukku 8

Pelikaaneja Phillip Islandilla, Australiassa.

Mackaysta Port Douglasiin - jälleen eläimiä, biitsejä ja luonnonpuistoja. Lisämausteena hieman ennen kokematonta sisämaata.

Mackaysta ajoimme Airlie Beachin laguunille (kuvassa) päivittämään rusketustamme. Koilis-Australian merivedessä ei voi uida hengenvaarallisten meduusojen takia kesäkuukausina (Suomen talvikuukausina), joten monista kaupungeista löytyy rannan tuntumasta laguuni, jonka äärellä voi nauttia auringosta ja pulahtaa aina välillä uimaan.

Seuraavana päivänä suuntasimme Boweniin, josta löytyy useita mahtavan upeita rantoja. Auringossahan tämä päiväkin meni. Lisäksi saimme nauttia leirintäalueemme uima-altaasta vesiputous- ja hierovine suihkuineen. Ei hullumpaa!

Bowen tunnetaan suuresta Mangosta. Tietysti se oli tsekkatava - metrien korkuinen mangopatsas kaupungin laitamilla. Ei ihan auennut meille, mutta kaipa joka kaupungilla on oltava oma kuuluisuuden aiheensa...

Bowenista ajoimme Townsvilleen, jossa yövyimme odottaen seuraavan päivän Billabong Sanctuaryn reissua. Billabong Sanctuary on interaktiivinen suojelualue, jossa vierailijat pääsevät lähikosketukseen eläinten kanssa hellimisen ja ruokkimisen muodossa.

Pääsimme paijaamaan vombattia, dingoa, koalaa, krokotiiliä, käärmeitä ja kenguruita, ruokkimaan cassowareja (suomeksi kasuaari), kilpikonnia ja vesipuhveleita, ihailemaan papukaijoja ja liskoja sekä katsomaan kun metsänvartijat leikkivät haukkojen, krokotiilien ja käärmeiden kanssa. Vietimme suojelualueella koko päivän ja oli kyllä mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kokemus.

Vombatti oli erityisen suloinen (kuvassa). Suojelualue kärsi pahoja vahinkoja pyörremyrskyn seurauksena. Tämän jälkeen alue oli pari kuukautta kiinni, jona aikana vombatti laihtui huimasti. Lääkärit tutkivat otusta, mutta mitään ei löytynyt. Alueen auettua uudelleen yleisölle pääsi vombatti taas ihmisten paijattavaksi ja kas kummaa, paino palasi takaisin ja vombatti oli entinen eloisa itsensä!

Townsvillestä teimme koukkauksen sisämaahan pitkän rannikkoajelun jälkeen. Olimme tottuneet ihailemaan auton ikkunasta toinen toistaan upeimpia rantoja ja luonnonpuistoja. Sisämaahan suunnatessa maisemat muuttuivat kummasti. Tien vierustalla ei kasvanut juuri mitään. Näimme palaneita metsiä matkan varrella. Välillä tiessä oli vain yksi, kapea kaista ja vastaantulijoita oli jomman kumman väistettävä. Näillä tieosuuksilla kulkee paljon Road traineja. Nämä rekat ovat usean vaunun massiivisia kokonaisuuksia ja he eivät väistä mitään eikä ketään. Jos tällainen tulee vastaan edestä tai takaa, niitä on väistettä. Kapealla tieosuudella rekan pamahdettua näkyviin mutkan takaa ei auttanut muu kuin iskeä jarrut pohjaan ja mennä äkkiä tienpientareelle.

Sisämaassa yövyimme Charters Towerissa, joka on entinen kullankaivauskaupunki. Kävimme kullankaivausmuseossa ja tutustumassa näihin menneen ajan katuihin ja kujiin. Kaduilla kävellessä oli helppo kuvitella, mitä siellä näytti muutama vuosisata sitten. Kaupunki on edelleen lähes entisensä. Nykyään kaupunki tunnetaan lähinnä karjastaan. Harmillisesti olimme kaupungissa torstaina emmekä keskiviikkona, jolloin siellä on aina isot karjamarkkinat.


Chartes Towerista ajoimme sisämaata ihaillen takaisin rannikolle, josta jatkoimme pikkukylien läpi aina Inghamiin asti. Matkalla pysähdyimme mm. Cardwellissa, joka tunnetaan krokotiileistään, ja Tullyssa, joka on Australian ufo-pääkaupunki. Kumpiakaan emme nähneet. Inghamista ajoimme Girringunin luonnonpuistoon ihailemaan Wallamanin vesiputousta, joka on Australian korkein pystysuora vesiputous 305 metrin korkeudellaan. Kävelimme myös pienen lenkin sademetsää ja luonnonpuistoa ihaillen. Seuraava kohteemme oli Mission Beach, jossa parin päivän tauon jälkeen pääsimme jälleen loikoilemaan biitsille.

Aloimme lähestymään Cairnsia, joka on automme palautuspaikka, joten Mission Beachin jälkeen päätimme ajaa hieman Cairnsin ohi Port Douglasiin, joka on Mission Beachin tavoin upea rantakohde. Port Douglasissa vietimme muutaman päivän loman autolla ajelusta ja nautimme rannasta, auringosta ja rantakaupungin rennosta menosta. Kävimme myös tutustumassa läheiseen Mossmanin kylään, jossa asuu pääasiassa aboriginaaleja sekä Mossmanin rotkoon ja sitä ympäröivään sademetsään.

Sitten olikin vuorossa Cairns, Australian viimeinen kaupunkimme, mutta siitä ja Cairnsin upeista ja uskomattomista kokemuksista lisää seuraavassa blogissamme... Stay tuned!

6.12.2011

Luukku 7

Värikäs papukaija Kenneth Riverin leirintäalueella, Australia.

Luukku 6

Koala Billabong Sanctuaryssa, Australiassa.



 Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille koti-Suomeen ja tietysti myös kaikille suomalaisille lukijoillemme ympäri maailman!

5.12.2011

Luukku 5

Kookaburra Eungellan luonnonpuistossa, Australiassa.

4.12.2011

Luukku 4

Jakkihärkä Tiibetissä lähellä Mt. Everestin perusleiriä.

3.12.2011

Luukku 3

Krokotiili Billabong Sanctuaryssa, Australiassa.

2.12.2011

Luukku 2

Papukaija mangon kimpussa Airlie Beachillä, Australiassa.

1.12.2011

24 yötä jouluun on!

Suklaakalenteria emme voi lukijoillemme tarjota, mutta perinteisen joulukalenterin voimme. 
Julkaisemme kuvan päivittäin jouluun saakka. 
Aina emme ole netin ääressä, joten joskus joulukalenterin luukku voi aueta hieman viiveellä. Pahoittelut tästä!

Luukku 1. Kaksi villiä ja vapaata delfiiniä Tin Can Bayssa, Australiassa.