24.10.2011

Osaka ja Hiroshima - kohteliaisuutta, pukumiehiä ja atomipommeja

Bangkokista suuntasimme Japanin Osakaan. Bangkokin lentoasemalla tuli pieni mutka matkaan. Lentoyhtiö ei suostunut päästämään meitä koneeseen ilman paluulippua Japanista. Tällaisesta säännöstä emme olleet kuulleet aiemmin, emmekä ole löytäneet siitä vieläkään mitään tietoa, mutta vaihtoehtoja meillä ei ollut. Jos halusimme lennolle, piti olla paluulippu. Ei auttanut muu kuin mennä nettikahvilaan miettimään minne ja milloin haluamme seuraavaksi matkustaa. Aikaa meillä oli vajaa tunti. Olimme hieman miettineet esimerkiksi Koreaan tutustumista, mutta päädyimme ostamaan lentoliput Melbourneen. Alle puolessa tunnissa olimme päättäneet seuraavan maamme ja löytäneet sinne edulliset lentoliput. Takaisin check-iniin ja vihdoin saimme luvan päästä lennollemme.

Osakassa huomion vei ensimmäiseksi ihmisten kohteliaisuus ja ystävällisyys sekä kaupungin siisteys ja hiljaisuus. Oli outoa, etteivät auton torvet soineet koko ajan. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kohteliaita eikä missään näkynyt likaa tai roskia. Tämä oli aivan jotain muuta mihin olimme viime kuukausina tottuneet. Pakko mainita myös japanilaiset wc:t, sillä nekin olivat jotain aivan muuta, mihin olimme viime aikoina tottuneet. Oli jos jonkinlaista suihkutusta, istuimen lämmitystä, musiikkia wc:tä vedettäessä, häiriöääntä wc:ssä asioinnin ajaksi, ilmanraikastusta jne. Paljon turhaakin mutta istuimen lämmistys kelpaisi kyllä myös kylmään Suomeen!

Osakassa oli mielenkiintoista vain katsella japanilaisia, tyylejä oli niin moneen lähtöön - pukumiehiä, viimeisen päälle laitettuja naisia, trendikkäitä teinejä. Eltaantunut reppureissaaja joutui kaivamaan rinkastaan siisteimmät vaatteensa päällensä, mutta silti tunsi itsensä vastaukseksi kysymykseen Kuka ei kuulu joukkoon.

Osakassa kiertelimme kaupunkia, ihmettelimme ostosalueiden kylttien paljoutta ja värikkyyttä, kiertelimme Osaka Castlen alueella (kuvassa) ja tutustuimme Peace Osakaan. Kyseinen museo keskittyy sotiin ja on siitä harvinainen, että siellä tuodaan esille Japanin sotarikokset mm. Kiinaa, Koreaa ja Kaakkois-Aasiaa kohtaan. Museossa oli näyttely myös Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista. Mielenkiintoinen paikka kaiken kaikkiaan.


Osakasta teimme päiväretken Hiroshimaan. Hiroshimassa keskityimme atomipommiin liittyviin asioihin ja vietimmekin lähes koko päivän Peace Memorial Parkin alueella. A-Bomb Dome (kuvassa) on rakennus, joka muistuttaa atomipommista. Rakennus oli ennen pommia kaupungin merkittävimpiä rakennuksia. Se tuhoutui atomipommista vain osin, koska pommi räjähti lähes suoraan rakennuksen yläpuolella. 

A-Bomb Domen lähellä on muistolaatta kohdassa, jonka päällä pommi tarkalleen ottaen räjähti. Lisäksi alueella oli mm. lasten rauhanpatsas muistuttamassa Sadako Sasakista, nuoresta pommiuhrista. Moni tuntenee tarinan Sadakosta, joka sairastui pommin seurauksena leukemiaan. Japanilaisen kansantarun mukaan henkiön, joka tekee yli 1000 paperikurkea, toive toteutuu. Sadako kuoli leukemiaan ennen kuin sai 1000 paperikurkea valmiiksi, mutta tuhannet ihmiset lähettävät edelleen näitä paperikurkia museoalueelle Sadakon muistoksi.

Alueelta löytyy myös muistomerkkjä pommista kuolleiden opiskelijoiden sekä korealaisten muistoksi, rauhankello, muistolaatta, johon on kirjattu kaikki pommista kuolleet henkilöt, sekä rauhan tuli, joka palaa niin kauan kuin maailmasta löytyy ydinaseita. Yksi alueen mielenkiintoisimmista paikoista oli Peace Memorial Museum. Museossa saa erittäin kattavan käsityksen atomipommeista sekä niiden aiheuttamista tuhoista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Kokonaisuudessaan päivä Hiroshimassa oli erittäin pysäyttävä ja ajatuksia herättävä.
(Alla olevissa kuvissa mallinnus Hiroshimasta ennen ja jälkeen atomipommin.)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti