Kiotossa asuimme perinteisessä japanilaisessa majoituksessa, ryokanissa. Nukuimme patjoilla tatamilla. Omistajamummo oli oikein herttainen japanilainen, hän oli todella kohtelias ja vieraat huomioiva. Hän antoi meille mm. useampana päivänä hedelmiä päiväevääksi, jotta jaksaisimme kierrellä. Japanilaishotellien huoneiden varustukseen kuuluvat myös yukatat, kimonot, jotka päällä saa vapaasti liikkua hotellissa. Hieman vierastin tätä "aamutakki" päällä liikkumista julkisesti, mutta loppujen lopuksi se oli oikein mukava ja käytännöllinen asu. Tiesimme reissussamme koittavan hetken, jolloin lysti ei ole enää halpaa - yö ryokanissa maksoi 110 euroa.
Kiotossa kävelimme filosofin polun, kuljimme kanavien reunta pitkin temppeleitä ja Japanin syksyn ruskaa ihastellen. Oli ihanaa kun ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen saattoi pukeutua pitkiin housuihin ilman tukalaa kuumuuden tunnetta. Japanissa oli oikein mahtavat syyskelit, aurinko paistoi ja lämpöä oli reilut 20, vajaa 30 astetta.
Kävimme ihailemassa Golden Pavilion of Kinkaku-Jita (kuvassa), joka on yksi Kioton tunnetuimmista nähtävyyksistä. Teimme kävelykierroksen Nijo Castlessa, jossa vaikuttavia seinämaalauksia ja erittäin mielenkiintoinen lattia. Lattia päästää linnunääntä kuulostavan äänen aina kun sille astuu. Näin aikoinaan kuultiin aina, jos joku yritti salaa tulla linnaan. Linnan puutarha oli erittäin kaunis ja siellä oli mukava viettää aikaa kävellen ja istuskellen. Kävimme ihailemassa myös Ninnaji Pagodaa ja sitä ympäröivää puistoa kirsikkapuineen. Kiotossa näimme kaiken kaikkian todella monia temppeleitä puistoalueineen, mutta niistähän kaupunki tunnetaan parhaiten.
Kiotosta junailimme itsemme Japanin viimeiseen kohteeseemme Tokioon. Tokiossa kävimme tietenkin pyörimässä ja hieman shoppaamassakin kuuluisilla ostosalueilla, Harajukussa ja Shibuyassa. Shibuyassa on Hachiko-koiran patsas. Koira saattoi isäntänsä joka aamu junalle ja haki isännän juna-asemalta työpäivän päätteeksi noin kahden vuoden ajan. Eräänä päivänä isäntä kuoli kesken työpäivän. Tämänkin jälkeen Hachiko meni odottamaan isääntäänsä juna-asemalla noin 11 vuoden ajan. Patsas on omistettu tälle todella lojaalille koiralle ja se on lojaalisuuden symboli. Koirista puheen ollen - Japanissa näimme useita koiravaunuja eli lastenvaunuja muistuttavat vaunut, joissa koiraa ulkoilutettiin. Paljonkahan maksaisi postitus Suomeen, minunkin koiruus voisi tykätä niistä nyt vanhoilla päivillään :)
Kävimme Akihabarassa katsomassa josko paikalliset olisivat olleet siellä rooliasut päällä (alue tunnettiin aiemmin rooliasuisten japanilaisten kokoontumispaikkana, mutta puukotusepisodi ja useat kuolonuhrit muutama vuosi sitten on vähentänyt nämä kokoontumiset minimiin), mutta näimme vain MarioBros-hahmoja ajelemassa miniautoilla ja sisäkköasuisia naisia houkuttelemassa asiakkaita palvelustyttökahviloihin.
Tietysti kävimme myös Asakusassa Sensojissa, joka on Tokion suurin buddhalainen temppeli (kuvassa) ja keisarin palatsin puistoa ihailemassa. Itse palatsiin tulee varata tutustumiskierros viikkoja aikaisemmin, joten tällaiset ex tempore-matkaajat eivät päässeet palatsiin tutustumaan.
Hiroshima, Nagasaki, atomipommien tuhot ja Fukushiman ydinvoimalan onnettomuus ovat edelleen läsnä jatkuvasti Japanissa. Tokion kaduilla pääsimme seuraamaan ydinvoiman ja ydinaseiden vastaista mielenosoitusta.
Kävimme ihailemassa koko Tokion kattavaa näkymää Shinjukun Metropolitan Government Centerissä. 220 metriä korkeasta rakennuksesta on mahtavat näkymät Tokion yli ja Mt. Fujikin häämötti kaukana taustalla.
Hotellimme sijaitsi paikallisen nyrkkeilyklubin vieressä. Oli mukava päästä katsomaan sparrausta ja treenejä. Kovasti olisi tehnyt itselläkin mieli hypätä kehään ja kokeilla osaako sitä enää edes lyödä saati potkia. Syysflunssa ja rikkinäinen jalka kuitenkin estivät tämän.
Reilu kaksi viikkoa kului Japanissa nopeasti - huomenna hyppäämme lentokoneeseen suuntana Australia ja Melbourne!