7.6.2012

Jerusalem - pyhien kirjojen maisemissa

Jerusalemiin saavuttuamme kaupunki näytti meille heti yhden mielenkiintoisimmista puolistaan - bussiaseman ympäristössä oli liikkellä todella paljon ääri-ortodiksisia juutalaisia, jotka pukeutuvat edelleen vanhojen perinteiden mukaan, miehet tummiin pukuihin ja hattuihin, pään sivulla heiluvat pitkät hiustupsut ja naiset pukeutuvat pitkiin ja pitkähihaisiin mekkoihin tai hame ja paita yhdistelmiin mutta paljasta ihoa ei näy missään.

Jerusalemissa kiertelimme Vanhan kaupungin aluetta ristiin rastiin. Vanha kaupunki koostuu neljästä eri alueesta: kristittyjen, juutalaisten, armenialaisten ja muslimien alueesta. Kiertilimme eri uskontojen alueilla Vanhaa kaupunkia ihmetellen. Kävelimme Via Dolorosan päästä päähän tutustuen kaikkiin 15 paikkaan, jotka jollain tavalla liittyvät matkaan, jolla Jeesuksen sanotaan kantaneen ristiään matkalla ristiinnaulittavaksi. Reitti päättyi paikkaaan, jossa uskomusten mukaan Jeesus ristiinaulittiin, haudattiin ja josta hän nousi taivaaseen. Kävimme talossa, jonka sanotaan olevan Jeesuksen äidin syntymäkoti. Kävimme The Western Wallilla eli Itkumuurilla, jossa näimme juutalaisten bar mitzva-tilaisuuksia sekä tietenkin ihmisiä rukoilemassa Itkumuuriin nojaten. Vanhassa kaupungissä kävimme myös muslimien maailman kolmanneksi pyhimmässä paikassa eli Temppelivuorella, jossa sijaitsee Qubbat Al-Sakhra, Dome of the Rock. Melkoisen vaikuttavan näköinen moskeija, vaikka emme sisälle päässeetkkään ei-muslimeina.

Kävelimme Mount Olivesilla tutustuen Raamatussa mainittuihin paikkoihin. Kävimme Mosque of the Axcensionissa eli paikassa, jossa Jeesuksen sanotaan nousseen taivaaseen. Kävimme Tomb of the Virgisissä eli paikassa, jonka uskotaan olevan Jeesuksen äidin hauta. Lisäksi kävimme Church of All Nationissa katselemassa oliviilehtoa ja itse kirkkoa. Jerusalemissa vierailimme lisäksi Garden Tombissa, jonka uskotaan olevan Jeesuksen hautapaikka. Blogissa ei ole kirjoitusvirheitä vaikka mainitsenkin useamman paikan Jeesuksen hautapaikaksi tai taivaaseen nousupaikaksi. Kerron vain sen, missä paikoissa me kävimme ja mitä näissä paikoissa uskotaan tapahtuneen.

Jerusalemista teimme retken Kuolleellemerelle ja Judean autiomaassa sijaitsevaan Masadaan. Kävimme kellumassa 422 metriä merenpinnan alapuolella Kuoleessameressä ja teimme itsellemme mutahoidon Kuolleenmeren mudalla.  Masada on vuoren päälle rakennettu linnake. Kuningas Herode rakennutti linnakkeen pari tuhatta vuotta sitten. Myöhemmin viimeiset kapinalliset juutalaiset asettuivat asumaan sinne. Roomalaiset piirittvät vuorta parin vuoden ajan ennen kuin he pääsivät huipulle ja itse linnakkeeseen. Juutalaiset kuitenkin tekivät ennemmin massaitsemurhan kuin antautuivat roomalaisetn orjiksi, joten roomalaisten tullessa valloittamaan linnaketta olivat kaikki juutalaiset kuolleet. Masadalla on suuri merkitys erityisesti juutalaisille mutta se on myös Unescon maailmanperintöluettelossa.

Jerusalemissa oli meidän makuun ihan liikaa turisteja, isoja ryhmiä, jotka tukkivat kadut ja kujat, mutta toisaalta kaupunki oli varsin kiehtova eri uskontoineen sekä vanhoine taloineen ja rakennuksineen. Kävimme Jerusalemista käsin myös Palestiinan puolella Betlehemissä – siitä lisää seuraavassa blogissamme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti